El gravat: primer contacte

gravar

v. tr. [IMI] [AF] [LC] Traçar en una matèria dura per mitjà del burí, del cisell, (una figura, una inscripció, etc.). Gravar el seu nom en marbre.

v. tr. [IMI] [AF] [LC] Traçar sobre una planxa de metall o de fusta (la còpia d’un dibuix, música, etc.), per reproduir-la en un cert nombre d’exemplars.

DIEC. Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans

I ja que comencem posant una mica “les bases” de què són els gravats, deixo una lectura (en castellà) sobre els diferents tipus de rodets que trobem quan ens endinsem en el món dels gravats.

Hi ha moltes maneres de fer gravats i de molts nivells. Com sempre, tirar de material reciclat pot ser una bona manera de fer una pressa de contacte amb el món dels gravats. A continuació, deixo un llistat d’experiències senzilles de dur a terme i per les quals no es necessita gaire, però que serveixen per entendre què és un gravat.

No hi ha gaire diferència entre estampació i gravat, ja que una cosa depèn de l’altra. L’estampació seria “tot” i el gravat és una tècnica d’estampació. Així doncs, tècniques d’estampació hi ha infinites, però avui farem una petita aproximació al que són els gravats.

Els gravats els creem a partir de negatius, és a dir, el procés de gravat té les dues vessants: pensar quin positiu vull, crear el negatiu i aplicar tinta (o similar) per obtenir el positiu desitjat. Quan construeixo el negatiu he de pensar molt bé quina part trec i quina sobresurt per tal d’obtenir l’efecte desitjat.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu página web en WordPress.com
Empieza ahora
A %d blogueros les gusta esto: