Pentòmino

Un pentòmino és una figura geomètrica plana de tipus poliòmino formada per cinc quadrats units pels costats. S’anomenen amb lletres de l’abecedari i només n’hi ha dotze de diferents, ja que els pentòminos que s’obtenen per simetria axial o rotació no es consideren (si es fes, en serien divuit).

Viquipèdia

Ajuden a desenvolupar el raonament lògic i la visió espacial.

Primer contacte

Una primera pressa de contacte amb els pentòmino pot ser, precisament, haver-los “d’inventar”. Fins i tot es poden utilitzar post it i dir com a única consigna que no els poden unir pel vèrtex i ja està, cal que es toquin pels costats. També podem donar pistes: en sortiran 12, formen lletres de l’abecedari (tot consonants, menys una vocal); en alguns cal posar-hi una mica d’imaginació, d’altres es veuen sols.

Pentòmino (Extret de la Viquipèdia)

Una altra activitat possible, per tal de començar a jugar, és la d’aconseguir tornar-los a col·locar dins la capsa. No és tan fàcil com sembla.

Entrant en matèria

Un cop ja es tenen una mica per mà (no és fàcil), es pot jugar a partir del perímetre de les diferents figures, ja que l’àrea de les 12 és sempre la mateixa. Les podem agrupar per perímetres: quines tenen el perímetre més petit, el més gran, el mateix…

Es poden crear àrees amb totes les peces, surten diferents opcions.

Formes donades

L’opció “en plan Tangram” també la tenim. A la web Aprendiendo matemáticas us en proposen algunes per imprimir, buscant quadrilàters. A la web Orientación Andújar, hi ha unes lleugerament diferents. Buscant per internet també es poden trobar figures, sobretot d’animals. A continuació us en deixo un parell:

Enllaços

Com sempre, si trobo més coses ho afegiré aquí.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu página web en WordPress.com
Empieza ahora
A %d blogueros les gusta esto: