Pentòmino

Un pentòmino és una figura geomètrica plana de tipus poliòmino formada per cinc quadrats units pels costats. S’anomenen amb lletres de l’abecedari i només n’hi ha dotze de diferents, ja que els pentòminos que s’obtenen per simetria axial o rotació no es consideren (si es fes, en serien divuit).

Viquipèdia

Ajuden a desenvolupar el raonament lògic i la visió espacial.

Primer contacte

Una primera pressa de contacte amb els pentòmino pot ser, precisament, haver-los “d’inventar”. Fins i tot es poden utilitzar post it i dir com a única consigna que no els poden unir pel vèrtex i ja està, cal que es toquin pels costats. També podem donar pistes: en sortiran 12, formen lletres de l’abecedari (tot consonants, menys una vocal); en alguns cal posar-hi una mica d’imaginació, d’altres es veuen sols.

Pentòmino (Extret de la Viquipèdia)

Una altra activitat possible, per tal de començar a jugar, és la d’aconseguir tornar-los a col·locar dins la capsa. No és tan fàcil com sembla.

Entrant en matèria

Un cop ja es tenen una mica per mà (no és fàcil), es pot jugar a partir del perímetre de les diferents figures, ja que l’àrea de les 12 és sempre la mateixa. Les podem agrupar per perímetres: quines tenen el perímetre més petit, el més gran, el mateix…

Es poden crear àrees amb totes les peces, surten diferents opcions.

Formes donades

L’opció “en plan Tangram” també la tenim. A la web Aprendiendo matemáticas us en proposen algunes per imprimir, buscant quadrilàters. A la web Orientación Andújar, hi ha unes lleugerament diferents. Buscant per internet també es poden trobar figures, sobretot d’animals. A continuació us en deixo un parell:

Enllaços

Com sempre, si trobo més coses ho afegiré aquí.

El gravat: la goma

Quants de nosaltres no havíem gravat el nostre nom a la goma d’esborrar? El que potser no havíem fet era posar-lo en efecte mirall per després posar-hi tinta i estampar-ho en un paper.

Avui proposo emprar les gomes “Milan” que tots tenim o hem tingut per casa per tal de fer art. A l’anterior entrada de gravats ja vam dir que la diferència entre l’estampació i el gravat és que un depèn de l’altre (un és el nom genèric i l’altre és una tècnica). En aquesta entrada hi ha recollides propostes per gravar a les gomes d’esborrar, però a vegades les utilitzen més com un tampó d’estampació i d’altres seran fidels a la tècnica del gravat (amb el rodet, la tinta…)

Enllaços

Com sempre, no dec ser la única que es dedica a fer reculls d’enllaços per Internet:

Gelli print

Un Hectògraf o copiador de gelatina és un aparell d’impressió, mecanitzat o manual, que permet fer còpies a partir d’un patró mestre a ser replicat, usant una làmina de gelatina, que en ser hidròfila, absorbeix tintes de base aquosa. Després en pressionar un paper damunt de la làmina, transfereix la tinta prèviament copiada del patró original.

Viquipèdia

Una altra manera d’endinsar-se en el món de l’estampació és amb LA GELATINA!! L’impremta Freinet o hectògraf, és una tècnica molt xula per fer petites composicions. S’utilitzen uns stencils (o plantilles) que es poden fer de moltes maneres: amb cola calenta, retallant porexpan (o plats de pòrex), retallant plàstic o bé comprant-ne de ja fets. Com sempre, també es poden emprar altres elements a tall de reciclatge, elements collits de la natura o bé comprant-los per a tals fins.

El gravat: primer contacte

gravar

v. tr. [IMI] [AF] [LC] Traçar en una matèria dura per mitjà del burí, del cisell, (una figura, una inscripció, etc.). Gravar el seu nom en marbre.

v. tr. [IMI] [AF] [LC] Traçar sobre una planxa de metall o de fusta (la còpia d’un dibuix, música, etc.), per reproduir-la en un cert nombre d’exemplars.

DIEC. Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans

I ja que comencem posant una mica “les bases” de què són els gravats, deixo una lectura (en castellà) sobre els diferents tipus de rodets que trobem quan ens endinsem en el món dels gravats.

Hi ha moltes maneres de fer gravats i de molts nivells. Com sempre, tirar de material reciclat pot ser una bona manera de fer una pressa de contacte amb el món dels gravats. A continuació, deixo un llistat d’experiències senzilles de dur a terme i per les quals no es necessita gaire, però que serveixen per entendre què és un gravat.

No hi ha gaire diferència entre estampació i gravat, ja que una cosa depèn de l’altra. L’estampació seria “tot” i el gravat és una tècnica d’estampació. Així doncs, tècniques d’estampació hi ha infinites, però avui farem una petita aproximació al que són els gravats.

Els gravats els creem a partir de negatius, és a dir, el procés de gravat té les dues vessants: pensar quin positiu vull, crear el negatiu i aplicar tinta (o similar) per obtenir el positiu desitjat. Quan construeixo el negatiu he de pensar molt bé quina part trec i quina sobresurt per tal d’obtenir l’efecte desitjat.

La llum: més

Aquesta entrada es correspon amb l’apartat més sobre “llum i foscor”, d’aquesta manera serà perfectament editable cada cop que ho necessiti:

PROPOSTES

TEORIA

Paper marbrejat

És un tipus d’estampació que es pot fer de diferents maneres i, com a resultat, obtenim un paper estampat tipus “marbre” on s’aprecia un efecte com d’aigües. Les guardes dels llibres, antigament, es feien amb aquest tipus de paper estampat.

Depenent del material que tenim i del pressupost del que disposem, aconseguirem un paper marbrat més o menys professional. Visualment, però, tots aconsegueixen un efecte molt bonic.

TÈCNIQUES

Pantones

Una vegada hem treballat la teoria del color, colors càlids i freds, hem investigat diferents maneres de dir “groc”, “vermell”, “blau”… una activitat interessant a fer és veure tota la quantitat de vermells (o el color que sigui) aconseguim.

El repte ens el podem posar en el material o temàtica que vulguem. Per tal que entenguin el que estem demanat i el que volem aconseguir, se’ls pot ensenyar aquestes llaminadures agrupades per colors, de la web directo al paladar. Amb els menuts podem utilitzar joguines, retalls de revistes (on es vegi molt bé el to del color), superherois, botons…

D’aquesta manera, podem continuar parlant dels colors, les tonalitats d’un mateix color i el nom que pot tenir determinat to de vermell en comparació amb un altre.

NOMS DELS COLORS

Enllaços a la wikipedia (en castellà):

La taula de la llum II: materials

En aquesta segona entrada, proposo alguns materials que em semblen interessants per tenir a mà quan volem treballar amb la llum i, més en concret, amb la taula de la llum. Si el que vols són idees o experiències, ho trobaràs al Diccionari d’Experiències (hauràs de comprar el llibre o buscar-lo en alguna biblioteca)

MATERIALS SENZILLS

Quan es tracta de treballar amb la taula de la llum, considero que hi ha materials senzills (fàcils de fer o de trobar a la botiga) i materials elaborats (potser no requereixen d’una gran elaboració, o sí, però cal “manipular-los” per tal de treballar amb ells).

MENJAR

Alerta! Potser hauràs de tenir present si és un tipus de menjar que es fa malbé a llarg o curt termini, en el sentit que potser l’hauràs d’anar renovant o bé llençar-lo quan acabeu de jugar.

Pasta, pasta de sopa… crua, en principi.

Taronges, llimones… fruita tallada a trossos. Interessant per treballar àrees transparents, translúcides o opaques.

Llet, suc, aigua, oli… diferent varietat de líquids. Podeu experimentar amb ells dins un recipient o bé per damunt mateix de la taula. Inclús, jugar amb els colorants.

ELEMENTS DE LA NATURA

Tingues present que aquests també tenen data de caducitat.

Fulles seques o fulles verdes. I, sobretot, fulles de diferents arbres (sobretot: COLLIDES DEL TERRA). Pensa en la possibilitat de plastificar-les per tal que el material duri més.

Sorra de platja. També es pot emprar sal.

Petxines, cloïsses, cargolines… ben netejades.

ESTRIS

Estris de cuina donen molt de joc.

Un colador. O uns quants, per jugar amb els diferents tipus de dibuix i distribució de forats que tenen.

Culleretes i gots de plàstic transparent (com més rígid, millor) o de colors (però transparents).

No tant per jugar amb la llum (que també), però per manipular els altres objectes bufant (molt interessant controlar la força de la bufada amb els petits).

I altres materials de reciclatge:

  • ampolles (buides/plenes). Depenent de l’edat del públic que ha d’utilitzar-los, assegureu-vos de tenir-les ben tancades.
  • ampolles sensorials. Un pas més enllà. Igualment dic, si són casolanes, assegureu-vos de tenir-les ben tancades.
  • taps d’ampolla
  • pots de vidre o de plàstic (ben nets).

MATERIALS ELABORATS

POSITIUS I NEGATIUS

Materials per jugar amb les textures visuals que pugui crear la nostra taula de llum.

Esbroquellats o retallats, inclús punxats amb el punxó (com si fossin constel·lacions). També poden retallar el paper doblegat, com si anessin a fer simetries (“tapetes”) i després projectar a la taula de la llum a veure quin dibuix fa al sostre o a la paret.

ALTRES

MATERIALS COMPRATS

Aquests són expressament per treballar amb la taula de la llum (més o menys). També encasello aquí coses que podem tenir per casa (o demanar a algú)

Llanternes
Cossos geomètrics i figures planes (transparents i opaques)
Xeringues (sense agulla, clar)
ABC. De diferent tipus: transparents, opacs…
Bigudins (ruló)
Lupes
Botons de tot tipus
Pinces (de tot tipus)
Bales, de diferents tipus.
Glaçons de plàstic
Radiografies
Retoladors, preferiblement que no siguin permanents (o sí, depèn de la intenció)
Miralls, per treballar les simetries
Marcs de fotos. (Idees)

ENLLAÇOS D’INTERÈS

La taula de la llum

La taula de la llum és una eina sensorial perfecta per estimular els més petits. Hi ha de molts tipus, te la pots construir o bé comprar-te-la ja feta. Com més a baix ja us deixo literatura i enllaços que tracten més profundament el tema, ja no m’allargo més!

A continuació us deixo, una mica endreçat, coses interessants que he trobat sobre les taules de la llum.

FABRICAR UNA TAULA DE LA LLUM

Si en vols fer una de “ben parida”, no et pensis que et sortirà barata. N’he vist força fetes amb capses d’endreça i, si el que vols és guarrejar amb sorra, aigua i pintura potser és la teva opció; però si el que vols és explotar-la al màxim el meu consell és que en facis una de fusta. Has de ser una mica manetes, però tampoc és gaire complicat.
A continuació et deixo dos enllaços de dues propostes que m’han semblat molt interessants.

LITERATURA AL VOLTANT DE LA LLUM I LA FOSCOR

DICCIONARI D’EXPERIÈNCIES AMB LA TAULA DE LA LLUM

Xavi Corbella i Bet Soldevila. Xaveta Edicions

Trobo que aquest llibre és una molt bona eina, un imprescindible per treballar experiències enriquidores amb la llum i la foscor.

Té propostes genials i ofereix moltes idees per dur a terme un taller, un ambient… en definitiva, provocacions per experimentar al voltant de la llum i la foscor. Així com un llistat de materials per experimentar amb la llum.

Val a dir que no trobareu gaire literatura al respecte.

JO I LES OMBRES

Mariano Dolci.

Aquest llibre el vaig conèixer fa ja uns quants anys. Està escrit a nivell molt pràctic (no tant com el diccionari) i si us agrada la pedagogia de Reggio Emilia, veureu molt bé com hi treballen.

El podeu trobar a Amazon o a la biblioteca de Rosa Sensat.

Si la idea és treballar la llum i la foscor des dels sentiments, més endavant farem una altra entrada amb recomanacions de llibres.

ENLLAÇOS D’INTERÈS

Benvinguda

Benvingudes i benvinguts a la web.

Com ja he dit, aquesta web pretén endreçar tot el recull de propostes plàstiques que he anat trobant per la xarxa en diferents xarxes socials (com ara pinterest, instagram…) o bé altres blogs.

La intenció d’aquesta web és tenir-ho tot més a mà, no és pas oferir contingut exclusiu ni fer-vos creure que el que hi he penjat és meu.

També afegir que el contingut està en constant revisió i actualització. Potser trobeu algunes pàgines a mig fer o, inclús, sense contingut. Bé, el contingut ja arribarà quan jo pugui incloure’l. Sigueu pacients.

Dit això, crec que ja no queda res més per avisar. Si heu arribat fins aquí, espero que li pugueu treure profit!

Crea tu página web en WordPress.com
Empieza ahora